15.3.07

Pimeässä hohtavat värit


Optics Express / Mitsunori Saito

Kioton Riukiun yliopiston tutkijat ovat kehittäneet materiaaleja, jotka hohtavat pimeässä kaikissa väreissä ja voivat tuottaa valkoista valoa. Fosforenssivärit imevät sähkömagneettista säteilyä ja säteilevät viiveellä pienempienergisempää säteilyä, joka pimeässä näkyy hehkuna. Aineelle on käyttöä esimerkiksi valaisevissa kylteissä ja merkeissä. New Yorkissa ja Tokiossa harkitaan aineen käyttöä mm. varauloskäytävien merkitsemiseen korvaamaan sähkökäyttöiset valomerkit.

Sinisiä ja vihreitä fosforenssivärejä on ollut jo jonkin aikaa, mutta ennenkuin japanilaistutkijat Mitsunori Saito, Naoki Adachi ja Hiroyasu Kondo keksivät lisätä punaista väriainetta vihreisiin ja sinisiin hohtoväreihin, punainen väri oli saatu hohtamaan vain minuuttien ajan. Nyt viiden minuutin altistuminen fluoresenssilampulle saa värit hohtamaan noin kolme tuntia.

Olisi kiinnostavaa saada tietää, kuinka pitkäksi tällaisten värien hohtamisaika voitaisiin saada - vai onko huippu jo saavutettu? Voin hyvin kuvitella, että esimerkiksi Las Vegasin kaltaisissa energiasyöppöpaikoissa pitkäkestoisemmilla, ilman sähköä hohtavilla materiaalilla saattaisi olla kovakin kysyntä.

Full-colour glow-in-the-dark materials unveiled, Tom Simonite, NewScientist.com 13.3.2007

2 kommenttia:

anneli kirjoitti...

Miten on, onko tutkittu tuon säteilyn vaikutusta ihmisihoon. Etsin tietoa nykymuodin kankaista, joissa kirkuvat värit melkein kaikissa sävyissä tai vain osassa kuvioita.

Onko tehty turvallisuustutkimuksia. Joskus aikanaan tällaiset värit kiellettiin lasten vaatteista.

Terveisin Anneli Kaarret, anneli.kaarret@gmail.com

Päivi kirjoitti...

Minulla ei ole tietoa moisista tutkimuksista, mutta kyllä kai niitä on tehty.

Vaatteissa on varmaan käytetty sekä ärsyttäviä väriaineita että vaarattomia ihan normaaliin luminenssiin perustuvia väriaineita. Luulisin, että markkinoille päässeet vaatteet on todettu suhteellisen turvallisiksi, niiden "säteily" kun on varmaan suurimmalta osaltaan visuaalista eikä oikeaa säteilyä. Mielenkiintoinen aihe kyllä, pitää tutkia tarkemmin!

En ole kuullutkaan värien kieltämisestä lastenvaatteista. Kuulisin siitä mielelläni lisätietoa (esim. kuka ja milloin).