31.12.10

El Color



Chileläisessä dokumentissa ei valitettavasti ole tekstitystä, joten täysin tästä ilosta pääsevät riemuitsemaan vain kielitaitoisimmat. Mutta viiden ja puolen minuutin dokumentti on värikästä katsottavaa niillekin, jotka käyttävät vain silmiään. :)

Short documentary about the importance of color in our lives. Featuring Gonzalo Ilabaca, Francisco Cintolesi, Ingrid Calvo and Claudio Cortés. Final exam exercise produced by Audiovisual Communication (Film, TV, Screenwriting) students at UNIACC university. Santiago, Chile 2010.

Hyvää tulevaa vuotta kaikille Colorian kannattajille!

28.12.10

Autoissa tarjolla: mustaa, hopeaa, valkoista



Kauppalehti julkaisi tänään autonväreistä kertovan uutisensa otsikolla Autojen värit listattiin: Suomessa yllätys.

Automaalien valmistaja Dupont listaa värejä 58. kertaa, eikä autojen hittivärikartta kovin räikeältä vaikuta edelleenkään.

Coloria-blogissa reilu vuosi sitten julkaistu Autovärikatsaus kertoi vuoden takaisen tilanteen: hopean harmaa johti, musta toisena ja valkoinen kolmantena. Järjestys on edelleen sama, mutta Kauppalehti uutisoi mustan nostavan suosiotaan ja "kamppailun muuttuneen jo tiukaksi", kun hopeanharmaiden autojen myynti on 26% ja mustien 24%. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 25% ja 23%, joten itseasiassa mustan ja hopeanharmaan rako ei ole prosenteissa kaventunut, mutta lieneekö maailma muuttunut jälleen 2% mustavalkoisemmaksi. Tai pitäisikö sanoa mustanharmaammaksi?

Kauppalehden uutisen kuvatekstissä hehkutetaan: Suomessa nousevat aivan omat värit. Suomessa kolme suosituinta väriä ovat harmaa, musta ja sininen (minkä voi päätellä pihan parkkipaikalle katsoessakin), mutta 121 Media Oy:n Strada+-tilastojen mukaan valkoisten autojen myynti on marraskuun aikana noussut Suomessa 78%, ruskeiden ja beigejen 69% ja keltaisten, punaisten ja violettienkin ihan reippaasti. Hiljaisena jälkilausahduksena tosin todetaan, että violetin värin yli 30% myyntinousuun riitti 65 violetin auton myyminen - 8 196 myydystä autosta.

Tässä vielä maailman tämän vuoden top 10 DuPontin mukaan:
The top 10 global vehicle colors are as follows:
Silver / hopeanharmaa — 26%
Black/Black Effect / musta — 24%
White/White Pearl & Gray / valkoinen, helmiäisvalkoinen, harmaa — 16% kukin (tasapeli)
Red / punainen — 6%
Blue / sininen — 5%
Brown/Beige / Ruskea, beige — 3%
Green / vihreä — 2%
Yellow/Gold / keltainen, kullanvärinen — 1%
Others / muut —

Autojen värit listattiin: Suomessa yllätys (Kari Hänninen, Kauppalehti, 28.12.2010 klo 15:19; päivitetty ti 16:25)

DuPont Says Silver, Black in Race for World's Most Popular Car Color (DuPont, Wilmington, DE, 7.12.2010)

24.12.10

Valkoinen joulu



Edellinen postaukseni vihreästä joulusta vaatii tietenkin myös perinteisemmän, "valkoisen joulun" tutkailua. Suomessa termi ei ole ollut kovin tuttu, koska joulun valkoisuus on ollut melkein vakioasetuksena eikä joulun lumisuutta ole erikseen tarvinnut noteerata. Toki poikkeuksia on ollut varsinkin viime vuosina, mutta sekään ei ole mikään poikkeuksellinen tilanne pidemmällä aikavälillä katsottuna: 1800-luvun lehdissäkin on ihmetelty sekä ihmeen kylmiä talvia että outoja lokakuisia mansikkasatoja. Tänä talvenahan lumi on tehnyt ihan hyvän comebackin - pääkaupunkiseudulla ei ainakaan tarvitse huolehtia, että lumi ehtisi sulaa jouluksi pois, vaikka tulisi kunnolla plussaakin.

Mutta aika monissa paikoin muualla maailmassa valkoinen joulu on ollut aika usein utopistinen toivetilanne, jonka toteutuminen on ollut epätodennäköistä ja josta on usein saanut haaveilla vain elokuvissa. Rikkaimmat lämpimpien alueiden kasvatit voivat tietenkin hankkia oman lumitykityksen jouluksi ja vähävaraisemmillekin on tarjolla metritavarana myytävää tekolumen näköistä kangasta, jolla voi lavastaa itsensä lumijouluun, mutta suuri osa maapallon joulua juhlivista näkee valkoisen joulun vain jouluajan elokuvissa.

Wikipedia osaa tarjota tilanteesta hieman tilastoakin Kanadan, USAn ja Romanian valkoisen joulun tilanteesta omalla sivullaan en.wikipedia.org/wiki/White_Christmas. Muutamia poimintoja siitä, kuinka suuri mahdollisuus näissä kaupungeissa on kokea valkoinen joulu: Lontoo 6%, Belfast 22%, New York 10%, Washington DC 13%, Chicago 40%, Boston 23%, Bukarest 75%, Toronto 47%, Montreal 80% ja Anchorage (Alaska) 90%. Sataprosenttisella varmuudella valkoista joulua vietetään ainakin Alaskan Fairbanksissa ja Kanadan Sudburyssa, Whitehorsessa ja Yellowknifessa. Mm. Los Angelesissa ja San Fransiscossa valkoisen joulun mahdollisuus on vain 1% ja listauksesta täyteen nollaan ylsi Hawaijin Honolulu. Itselleni melko suuri yllätys oli, että tilastojen mukaan Nashvillessa (13%) on todennäköisempää kokea valkoinen joulu kuin New Yorkissa (10%), ja että Dallasissa on vain 2% pienempi mahdollisuus saada valkoinen joulu kuin New Yorkissa.

Monen toivetilanne on toteutunut tänä vuonna, mutta valkoisen joulun ylläri on Keski-Euroopassa onnistunut pysäyttämään lentoliikenteen päiviksi...

Näillä sanoin, kaikille Colorian ja Coloriaston lukijoille ja tukijoille maailman hienointa valkoista joulua!

22.12.10

Ikivihreää joulua



Ikivihreillä lehvillä ja kasveilla koristelu on kuulunut joulun ajan perinteiseen jo satoja vuosia - kauan aikaa ennenkuin nykyisin jouluna tuntemaamme juhlaa juhlittiin. Ikivihreät puut ja lehvät ovat olleet ikuisen elämän symboleita monissa vanhoissa kulttuureissa ja niitä on käytettiin koristeina myös muissa muinaisissa juhlissa.

Ennen kristillistä joulua samaan ajankohtaan liittyi useampiakin juhlia: sijoittuihan joulukuuhun talvipäivän seisaus ja vuoden pimein päivä. Ennen ajanlaskun alkua egyptiläiset juhlivat talvipäivän seisauksen tienoilla auringon uudelleensyntymää, mesopotamialaiset juhlivat vuoden uusiutumista zagmuk-juhlassa, babylonialaiset ja heidän jälkeensä persialaiset nimittvät juhlaa nimellä sacaea. Kreikassa samaa juhlaa juhlittiin vanhan ylijumala Kronoksen kunniaksi, joka roomalaisten käsissä muuttui Saturnuksen kunniaksi järjestetyksi saturnaliaksi. Kaikille näille juhlille oli yhteistä, että koristeluun käytettiin ikivihreitä lehviä; saturnalia-juhlassa lisäksi orjat olivat samanvertaisia isäntiensä kanssa ja kaupankäynti lopetettiin juhlan ajaksi; juhlaruokaa valmistettiin sekä lahjoja jaettiin; kynttilöiden ja lamppujen valolla pidettiin pimeyden henget kaukana.

Myös pohjolassa talo (ja lato) koristeltiin uutena vuotena (jota vietettiin Ruotsissa ja Suomessa 25.12. aina vuoteen 1559 saakka, jolloin sitä alettiin viettää 1.1.) ikivihreillä, jotta paholainen pysyisi poissa - myöhemmin taloihin tuotiin ikivihreä, suojeleva joulupuu.

Lisää joulun taustasta - väreistä ja muustakin Coloriassa

ps. Siinä missä Suomessa puhutaan lumettomasta joulusta mustana jouluna, englanninkielessä lumeton joulu on vihreä, Green Christmas - joka nykyään merkitsee myös ekologista joulua. Mainosteksteissä on saanut nähdä niinkin hienon termin kuin Green White Christmas - olisiko sitten lumeton ekojoulu Green Green Christmas? :D

2.12.10

Värivaloa pukinkonttiin

Eriväristen välkkyvalojen keskelle sopii hyvin ThinkGeekin Huey the Color Copying Chameleon Lamp - eli väriä kopioiva kameleonttilamppu. Siis kameleontin muotoinen pieni siirrettävä lamppu, jossa olevat sensorit pystyvät tunnistamaan alla olevan värin ja saavat lampun hohtamaan erivärisenä alustansa mukaan. Filminpätkä kertonee enemmän kuin sanat:



Tarpeellinen? Joululahja jollekin, jolla on jo kaikkea?