31.1.11

Puhreaa, puhreaa - Martti Huttusen Käänteisväriteoria

No johan nyt: tapahtuuko Suomen värikartalla jotakin? Martti Huttusen Käänteisväriteoria on ehtinyt herättää väripiireissä sekä ihastusta että pahastusta. Teoriasta uutisointiin mm. Iltalehdessä 29.1.2011 otsikolla Tutkija: Nykyinen väriteoria pielessä - "ruska paljastaa". Omat väriteorian taitoni - sekä ne perinteisesti opetetut että nämä uudet - ovat aikalailla hukassa ja suoraan sanoen oma mielenkiintoni kallistuu hyvin vahvasti muihin väriin liittyviin ilmiöihin, monen mielestä varsin epäolennaisiinkin.

Kuitenkin teoriapuoli tuntuu kiinnostavan kovasti useita, joten laitanpa tähän linkin Käänteisväriteorian esittelytilaisuuden 24.1.2011 videointiin, joka löytyy YouTubesta Huttusen omalta kanavalta www.youtube.com/user/Varioppi - ja alta. Toivottavasti keskustelu herää virkeäksi - asiallinen sana on vapaa sekä puolesta että vastaan.







29.1.11

Näyttely Italiassa: Color. Farben der Natur



Italian matkaajat suunnatkoon kohti Bolzanon kaupunkia, joka sijaitsee pohjois-Italiassa, Etelä-Tirolissa, suurinpiirtein Innsbruckin ja Veronan puolessa välissä. Siellä Eteä-Tirolin luonnonmuseossa on 17.4.2011 saakka Color. Colours -näyttely.

Näyttelyn esittely vapaasti käännettynä kuuluu näin:
Mitä on taivaan ja veden sinen, lapis lazulin sinisen, iiriksen, ukonhatun tai akileijan sinisen takana? Minkä väriseksi tulee paistettu kananmuna, kun se valaistaan sinisellä valolla? Mitä tapahtuu, kun siniset, punaiset ja vihreät valonsäteet kohtaavat? Kukkien väri ja hyönteisten näkökyky liittyvät toisiinsa, koska kukkivat kasvit houkuttelevat vain niitä hyönteisiä, jotka voivat pölyttää ne. Näyttelyn merivesiakvaario on värin riemua! Kalat naamioituvat käyttämällä räikeitä läikkiä ja juovia, ne tekevät niin vaikuttaakseen naaraisiin ja häätävät viholliset silmän muotoisilla koristeilla. Väriaineet lisäävät ruokahaluamme ja halukkuuttamme ostaa oliiveja, lhta tai mansikkajäätelöä. Historialliset ja synteettiset pigmentit ovat todistajina unelmille jäljitellä luonnonvärejä tai jopa ylittää ne.

Color. Farben der Natur
Naturmuseum Südtirol
Bindergasse 1, Bozen/Bolzano, Italia
www.naturmuseum.it/de/news_de.asp?art=340625
http://www.naturmuseum.it/kale/kale_exh_detail_de.asp?EVEN_ID=81045

27.1.11

Videolla: Barbara Berrien luento Venetsian väreistä

Noin viikko sitten postasin ensimmäisen luennon viime kesäisestä Color-teemapäivän luennosta Sunday at the Met -tapahtumassa New Yorkissa, Metropolitan Museumissa (Met). Tarjolla on myös toinen osa: konservaattori (National Gallery of Art, Washington D.C.) Barbara Berrien luento renessanssin aikaan Venetsiassa käytetyistä väreistä. Berrie on yksi maailman johtavista pigmenttiasiantuntijoista ja on toimittanut mm. taidekonservaattorien (ja värifanaatikkojen) aarrekirjasarjaan "Artists' Pigments - A Handbook of their History and Characteristics" osan neljä.

Renaissance Venetian Colore: A Material Thing

25.1.11

Valve vie ja uni palauttaa värinäkökykyämme?

Teksasissa Houstonin yliopistossa on tutkittu unen vaikutuksesta värinäköön. Unen vaikutuksesta ihmisen havainnointikykyyn ei ole juurikaan tutkittu, joten tutkimuksessa liikutaan varsin uudella maaperällä ja tulokset ovat olleet kiinnostavia. Tutkija Bhavin Sheth kertoo, että tutkimustulosten mukaan värin hahmotuskykymme muuttuu valveillaoloaikanamme ja palautuu takaisin neutraaliin tilanteeseen unen aikana. Tutkimuksen mukaan valveillaolon jälkeen testissä näytetty harmaa nähtiin voimakkaasti vihertävänä, mutta yön nukkumisen jälkeen värinäkö "nollaantui" ja harmaa havaittiin harmaana.

Tutkimus esiteltiin viime vuoden Associated Professional Sleep Societies LLC:n vuosittaisessa tapaamisessa SLEEP 2010. Kaikki tapahtuman esittelyt on luettavissa Sleep-julkaisusta http://www.journalsleep.org/PDF/AbstractBook2010.pdf (HUOM! yli 10 mb); esittely 0106 löytyy sivulta 39.

Sleep colors your view of the world: Study suggests sleep may restore color perception (EurekAlert 9.6.2010)

23.1.11

Materiaaliarkisto



Material Archiv -sivusto ei ole mikään visuaalinen riemuvoitto, mutta sisällöllisesti huippuluokkaa! Sveitsin Winterthurissa sijaitsevan Gewerbemuseumin materiaaliarkistoa alettiin koota vuonna 2001 ja verkostakin löytyvä tietokanta laajenee koko ajan. Materiaaleista on olemassa perustieto ja lisäksi informaatiota mm. materiaalien käyttötavoista ja -mahdollisuuksista sekä niiden hankintamahdollisuuksista. Yläreunasta voi valita materiaaliryhmäksi "väriaineet" ja esiin tulevia pieniä pigmenttikuvia klikkaamalla saa auki materiaalikortin, joka on myös ladattavissa pdf-tiedostona. Tarjolla on tietoa sekä luonnon- että synteettisistä pigmenteistä.

Väriainelistauksesta tuli itsellenikin esiin useita väriaineita, joista en ollut kuullut juuri mitään. Lähinnä paikallisia (eurooppalaisia) vähemmän markkinoituja okravärejä ja muita maavärejä - mielenkiintoista tietoa yhtä kaikki!

www.materialarchiv.ch

ps. Jälleen vanhaa tietoa tarjolla: viime vuosi on ollut Gewerbemuseumissa melko värillinen: 12.9.2010 - 2.1.2011 esillä on ollut näyttely Farbpigmente Farbstoffe Farbgeschichten, jossa on esitelty useita väripigmenttejä ja värjäysaineita; ja sitä ennen, 30.5.-28.11.2010 Farbe: Obsession und Spiel näyttely on käsitellyt mm. erilaisia värijärjestelmiä. Jälkimmäisestä näyttelystä on katsottavissa myös reilun kolmen minuutin saksankielinen video Gewerbemuseum | Farbsysteme und Kunst osoitteessa www.art-tv.ch/5987-0-gewerbemuseum--farbsysteme-und-kunst.html (art-tv.ch).

21.1.11

In Search of Lost Colour: The Story of Natural Dyes

Kanadalainen Maiwa Handprints (www.maiwa.com) on tuottanut 90-minuuttisen dokumentin In Search of Lost Colour: The Story of Natural Dyes, josta seuraavassa muutama videonäyte. Videota voi tiedustella Maiwasta.

In Search of Lost Colour: UNESCO short on viiden minuutin otos täyspitkästä värielokuvasta. Pätkä esitettiin UNESCOn luonnonvärikonferenssissa Hyderabadissa, Intiassa, 2006.


Natural Dye Extracts käsittelee Ranskan Rochefortista saatujen värikasvien prosessointia.

20.1.11

Väri on tärkeä

...mutta että jonkun laitteen uusi tuotantoväri voi ylittää uutiskynnyksen useammassakin tiedotusvälineessä... Mm. Digitoday kertoi tänään uudesta ihmetuotteesta jutussaan Lisää todistusaineistoa valkoisesta iPhonesta. Uutuutena aiempiin verrattuna siis... valkoisuus.

20.1.2011 16:24 Julkisuuteen vuotaneiden luettelotietojen mukaan Applen valkoinen iPhone-älypuhelin on tulossa markkinoille helmikuun lopulla.

Laitevalmistaja Applen valkoinen iPhone-älypuhelin putkahtaa nyt esille amerikkalaisen Best Buy –kauppaketjun luettelosta. Kauppajätin tietokannan mukaan valkoiset puhelinmallit tulevat kauppoihin 27. helmikuuta. Kuvan luettelosta ovat julkaisseet monet verkkolehdet.

Kaupan mallinumero viittaa samoihin laitteisiin, joista kauppaketju otti viime kesänä ennakkotilauksia. Ennakkotilaukset peruuntuivat, kun Apple ilmoitti valkoisen iPhone-mallin myöhästymisestä.

Valkoinen iPhone-malli ilmestyi tällä viikolla myös Saksan Vodafonen tuoteluetteloon.

Heidi Vaalisto

http://www.digitoday.fi/vimpaimet/2011/01/20/lisaa-todistusaineistoa-valkoisesta-iphonesta/2011943/66?rss=sec
Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

19.1.11

Videolla: Elena Phippin luento kokenillista

Youtube tarjoaa jälleen aarteita: viime kesäinen tekstiilihistorioitsija Elena Phippin luento kokenillin historiasta. Puolituntinen luento on pidetty 6.6.2010 Color-teemapäivänä Sunday at the Met -tapahtumassa New Yorkissa, Metropolitan Museumissa (Met). Luvassa kuvamateriaalia, jota harvemmin näkee.

Cochineal Red: The Art History of a Color


ps. Luento on osana New Yorkissa vuosittain järjestettävää World Science Festival -tapahtumaa, jonka ohjelma on varsin monipuolinen ja mielenkiintoinen myös niille, joita värit eivät niin kovasti hetkauta...

17.1.11

Sininen maanantai


Vuoden kolmas maanantai. Jos joku ei sitä vielä tiedä, niin tänään on vuoden masentavin päivä - ja yllä näkyvän yhtälön sanotaan sen todistavan. Yhtälössä w=ilma (weather), d=velka (debt) t= joulun jälkeinen aika (time since Christmas), Q= uuden vuoden lupausten pettäminen, M = alhainen motivaatiotaso ja Na = epäaktiivisuuden tunne.

Englannissa Blue Monday sai alunperin alkunsa Sky Travelin kampanjasta ja alkuperäinen tiedote vuoden surkeimmasta päivästä julkaistiin alunperin Cliff Arnallin nimellä. Arnall työskenteli tiedotteen julkaisuaikaan Cardiffin yliopistoon liitettyvässä organisaatiossa ja yliopisto onkin ottanut tiukan linjan ja irtisanoutunut huuhaalaskelmasta. Mutta julkaisun jälkeen Blue Monday on säännöllisesti ottanut oman tilansa lehdistössä huolimatta siitä kuinka syvältä hatusta yhtälö onkaan vedetty.

Mutta olisiko laskelmassa sittenkin hitunen totta? Masentaako?

Lue mm. Blue Monday: The unhappiest day of the year (Colin Fernandez, Daily Mail, 22.1.2007)

15.1.11

Uusi valo - uusi väri: vakuumiultravioletti!

Thomas Jefferson Labissa on onnistuttu tuottamaan erityinen laservalo, joka on saanut nimen Vacuum Ultraviolet (10 eV photonia, 124 nanometriä). Sata kertaa mitään muuta valoa kirkkaampi laservalo saatiin tuotettua tyhjiössä. Tyhjiöstä (vacuum) valo sai nimityksensäkin, sillä ilman molekyylit absorboivat sen, joten valo voi syntyä vain tyhjiössä.

Vaikka vastaavan voimakasta vakuumiultraviolettia ei olekaan koskaan aiemmin tuotettua, itse termi vacuum ultraviolet (VUV) ei ole uusi. Vuonna 1893 saksalainen fyysikko Victor Schumann havaitsi alle 200 nanometrin ultraviolettisäteilyn, joka absorboitui voimakkaasti ilmaan - ja tuosta syystä sai jo tuolloin nimensä. Ultraviolettivaloista tavan pallontallaajalle lienee ultravioletti A (UVA), joka myös mustana valona tunnetaan (400–315 nm). Sen jälkeen listalta löytyvät ultravioletti B (UVB; 315–280 nm) ja C (UVC; 280–100 nm). Tyhjiöultravioletin jälkeen on vielä low ultraviolet (LUV; 100–88 nm), super ultraviolet (SUV; 150–10 nm) ja extreme ultraviolett (EUV 121–10 nm).

Jefferson Lab Laser Twinkles in Rare Color (Jefferson Lab News, 22.12.2010)
Laser Tricks: Making a New Color (Discovery News / Tech News, Amy Dusto, 27.12.2010)

13.1.11

WoodlandsTVn tarjontaa

WoodlandsTV:n YouTube-kanavalla on jos jonkinmoista luontotouhuun liittyvää videota.
http://WoodlandsTV.co.uk is a branch of http://woodlands.co.uk and we focus on making films and tutorials of woodland activities. All of the films currently on the site were made in co-operation with Dulwich Studios whose videos can be seen at http://youtube.com/dulwichs... For more infomation about Woodlands please visit our site http://woodlands.co.uk

Eli videoita oikein *herttaisen* musiikin kera :)

Natural dyes and dyeing from woodland plants


Woodlands Plants For Dyeing


Dyeing with madder plant root from woodland

11.1.11

Pantonen vuoden väri: Honeysuckle


Pantone julisti jälleen joulukuun alussa vuoden värinsä, joka tänä vuonna on PANTONE 18-2120 Honeysuckle. Energizing Honeysuckle Lifts Spirits and Imparts Confidence to Meet Life's Ongoing Challenges, lupailee Pantone tiedotteessaan. Tänä vuonna vuoden värin ympärille rakentunut väriteema on laajentunut entisestään: on vuoden väri -koruja, kalvosinnappeja ja vaatteita, kodinkoneista puhumattakaan. Myöa Visan Pantone -kokoelma on täten laajentunut entisestään.

Viime vuonna vuoden 2010 väri turkoosi näkyi lopulta aika reippaasti muun muassa kauppojen valikoimissa - saa nähdä, muuttuuko tämä vuosi viime vuotta vaaleanpunertavammaksi. Vai miten tuota väriä kuvailisi. Suomeksi honeysuckle tarkoittaa kuusamaa - mutta huolimatta siitä, että kuusaman vaaleanpunaiset kukat tunnistaisi ulkonäöltä, jostain syystä kuusama ei sanana tuo yhtä pehmeää vaaleanpunaisuutta mieleen kuin englanninkielen honeysuckle.

Lisää vuoden 2011 värivalinnasta Pantonen sivuilta:
http://www.pantone.com/pages/pantone/pantone.aspx?pg=20821&ca=4

10.1.11

Tervemenoa Wetzlariin - IRIS. Die Erfindung der Farben von 1600 bis heute



Saksassa ja etenkin Frankfurtin tienoilla matkaajille tiedoksi: noin 60 kilometriä etelään Frankfurtista sijaitsevassa Wetzlarissa on esillä väriaiheinen näyttely vielä jonkin aikaa...
IRIS. Die Erfindung der Farben von 1600 bis heute
Esillä 6.2.2011 ja 6.3.2011 saakka, Stadt- und Industriemuseum, Wetzlar.

Tämä blogikirjoitus on sikäli myöhässä, että viime vuonna Wetzlarissa vietettiin värin vuotta Wetzlarer Farbenjahr - Goethen Värioppikirjan (Zur Farbenlehre) 200-vuotisjuhlan kunniaksi. Kirja ilmestyi osissa 1807–1809 ja lopulta kokonaisena vuonna 1810. Suomeksi kirjasta on käännetty ensimmäinen osa Goethen värioppi. Ensimmäinen osa, Fysiologiset värit (Suomen antroposofinen liitto, 1980). Kaupungissa oli viime vuonna tarjolla useampiakin näyttelyitä, mutta tämä suurin ponnistus venyy onneksi tämän vuoden puolellekin. Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Gießenin yliopisto, Gießenin kaupunki ja Wetzlarin kaupunki.

Näyttely on kolmiosainen:
Goethes Farbenlehre (1810) un die Lehren von den Farben und vom Färben esillä 6.3.2011 saakka.
Farbforschung Exemplarisch: Siegfried Rösch esillä 6.2.2011 saakka.
Farbe in der Zeitgenössischen Kuns esillä 6.2.2011 saakka.

Näyttelyn omat sivut löytyvät osoitteesta www.die-erfindung-der-farben.de (vain saksaksi).

ps. Goethen kirjoittamat kuvaukset kaupungista muuten eivät olleet aikanaan mitään mieltä ylentäviä, mutta kaupunki on ottanut vuonna 1772 tapahtuneesta Goethen lyhyehköstä vierailusta kaiken mahdollisen irti matkailupaketeissaan. Wetzlar myös itse mainostaa itseään "Optiikan kaupunkina" (City of Optics): vuonna 1849 Karl Kellner perusti kaupunkiin optiikan instituuttinsa, joka myöhemmin päätyi Ernst Leitzin omistukseen. Vuonna 1852 Moritz Hensoldt perusti kaupunkiin oman erilaisia optisia laitteita valmistavan yrityksensä, joka nykyään kuuluu osaksi Carl Zeiss Groupia.

9.1.11

Punaisia nappeja

Pohjois-Savo-lehti julkaisi 29.5.1905 hassun pikku-uutisen: Älä suutele minua! Sen mukaan 300 eri ikäistä meksikolaisnaista olivat muodostaneet yhdistyksen, jonka tarkoituksena oli taistella suutelemista vastaan. Merkkinä tästä kampanjasta he kantoivat punaista nappia silmiinpistävässä paikassa puvussaan.

Valitettavasti jutun alkuperäislähdettä ei Pohjois-Savo maininnut, eikä verkostakaan löytynyt mitään lisätietoa moisesta vanhasta kampanjasta. Olisi ollut mielenkiintoista tietää, kauanko tuo punaisen napin protestiliike eli ja miten sen jäsenten kävi - taipuiko joku jossain välissä aatteensa vastaiseen suuteloon...

Psicología Social de la Comunicación - El color en la publicidad

7.1.11

Elävät pigmentit

Australian Queenslandin yliopiston professori Jack Pettigrew on kollegoineen tutkinut Australiassa sijaitsevan Bradshawn kalliomaalauksia, jotka ovat tulleet tunnetuiksi mm. siitä, että niiden väriloisto on voimakkaampaa kuin monen muun vanhan kalliomaalauksen, huolimatta 40 000 vuoden iästä. Nyt tutkimus osoittaa, että kirkkaat värit ovatkin värikkäiden bakteereiden ja sienikasvuston ansiota. Suurimmasta osasta vanhempia maalauksia ei itseasiassa löytynyt lainkaan maalia, vain värikkäitä eliöitä: tutkijatiimi nimittää ilmiötä "eläviksi pigmenteiksi" (Living pigments). Pettigrew huomauttaa BBCn haastattelussa, että on ollut mielenkiintoista huomata, että jotkut mikro-organismit menevät pigmentteihin, eivätkä tuhoa niitä - mikä yleensä on seurauksena.

Alkuperäiset pigmentit jäävät hämärän peittoon. Toisaalta, ryhmä on huomannut, että alkuperäinen maali on saattanut sisältää ravinteita, jotka ovat aikanaan laukaisseet bakteerien ja sienien yhteiskasvuston. Paitsi että tämä löytö vaikuttaa alkuperäisten värien tunnistamisen vaikeuteen, se hankaloittaa myös luolamaalausten ajoittamista.

Ancient rock art's colours come from microbes (BBC News / Science & Environment, 28.12.2010)

Kuvia kalliomaalauksista ja lisää tietoa maalauksista: Bradshaw Foundation

5.1.11

La Psicología del Color

Jälleen tarjolla värillistä kielikylpyä.

AVISO: el video fue afectado en su calidad de audio e imagen no se a que se deba, disculpen las molestias. --- Breve videodocumental sobre la psicología del color y sus posibles aplicaciones. Realizado para la Universidad Autónoma Metropolitana Xochimilco para los materiales de apoyo de las carreras de Comunicación y Diseño.



3.1.11

Valkoisia valheita - antiikin värit uusin silmin


[Kuva: Medelhavsmuseet]

Otsikko on lainattu Tukholmassa Medelhavsmuseetissa juuri parhaillaan esillä olevasta näyttelystä VITA LÖGNER - Antikens färger med nya ögon. Pitkän aikaahan luultiin, että antiikin patsaat olivat nimenomaan valkoisia ja kun antiikin aikaa alettiin myöhemmin ihannoida, kenellekään ei tullut mieleenkään maalata antiikin tyyliin tehtyjä veistoksia. Nimenomaan patsaiden vähäeleistä valkoisuutta pidettiin yhtenä tärkeänä osana antiikin kauneuskäsitystä. Mikä shokki sitten olikin, kun huomattiin, että antiikin aikaiset veistokset ovat valkoisia vain, koska aika on syönyt niistä värin pois. Shokki mahtoi olla melkoinen, sillä vaikka patsasten värillisyys on tiedetty jo kauan - yli kaksi sataa vuotta! - asiasta on kohtuullisen hyvin vaiettu viime vuosikymmeniin saakka. Tai ehkä informaatiota ei ole vain pidetty oleellisena - mene ja tiedä.

Kiertonäyttelyssä on joka tapauksessa rekonstruoitu uudelleen joitakin antiikin patsaita alkuperäisiin väreihinsä - hyvinkin kirkkaisiin sellaisiin. Ainakin oma mielikuva antiikin kaupunkikuvasta on värikkyyden ansiosta muuttunut (samaa värikkyyttä näkyi myös rakennuksissa). Miltäköhän näyttäisi, jos Asterixin kaupunkimaisemat rekonstruoitaisiin muistuttamaan nykytiedon mukaisiksi...? :)

Näyttely on esillä 30.1.2011 saakka. Tarkemmat tiedot: Medelhavsmuseet (Fredsgatan 2, Tukholma), http://www.medelhavsmuseet.se. Näyttelytiedote: http://www.medelhavsmuseet.se/smvk/jsp/polopoly.jsp?d=2227&a=16514.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä saksalaisen Stiftung Archäeologien kanssa; heidän sivuiltaan löytyy lisää mm. saksankielistä materiaalia aiheesta.

1.1.11

Teoría del Color

Eilisen dokumentin kylkiäisinä YouTubesta löytyi myös muuta värillistä asiaa. Espanjaksi ja portugaliksi väriasiaa näyttää olevan aivan suunnattomat määrät. Tässä puertoricolaisen taidemaalarin ja opettajan Alejandro DJ:n väridokumentit.