31.5.11

Sinisiä, violetteja ja ruskeita ihmisiä



Poliisin myöntämien henkilökorttien ulkoasu uudistuu tästä päivästä lähtien ja viimepäivinä lehdet ovat uutisoineet kovaan ääneen korttien värierottelusta. Mm. Iltalehti otsikoi Ulkomaalaisille erivärinen henkilökortti ja Aamulehtikin Ulkomaalaisille erivärinen henkilökortti kuin suomalaisille - Ulkomaan kansalaisille myönnetään kesäkuun alusta lähtien henkilökortteja, jotka eroavat väriltään selvästi Suomen kansalaisten korteista.

Asia on kerrottu melkoisen suoraan näillä sanoin Poliisinkin sivulla:
Uudet henkilökortit muuttuvat siten, että kansalaisen henkilökortti on värisävyltään sinertävä, alaikäisen henkilökortti violetti ja ulko-maalaisen henkilökortti ruskea.
Poliisin sivuilla kerrotaan myös, että korttiin on lisätty myös uusia turvallisuutta parantavia turvatekijöitä.

Värikorttikeskustelu on jo joillakin keskustelupalstoilla ehättänyt yltyä melkoisille kierroksille: kortteja on verrattu jopa toisen maailmansodan aikaisiin saksalaisten määräämiin keltaisiin tähtiin ja vaaleanpunaisiin kolmioihin. Pitäisikö olla huolissaan?

Pääpointti värien valinnalle tuntuu kuitenkin olevan enemmän käytäntö kuin eri kansallisuuksien erottelu toisistaan: suomalaiset voivat käyttää henkilökorttiaan matkustusasiakirjana, kun taas muiden maiden kansalaiset tarvitsevat matkustusasiakirjakseen oman maansa henkilökortin tai passin. Korttien sisältö ei käytännössä ole muuttunut, mutta nyt ne on helpompi erottaa raja-asemilla. Mutta toisaalta, väri paljastaa nopeammin ulkomaalaisuuden myös muualla asioidessa, mitä korttiin kirjaimin kirjoitettu kansalaisuus ei ehkä niin näkyvästi aiemmin tehnyt.

Mietityttää vain, olisiko samanlaisia otsikoita olisi syntynyt, jos Poliisi olisi tiedottanut uudistuksesta toisin sanoin? Esimerkiksi kertomalla, että uusista värillisistä korteista sininen kelpaa myös matkustusasiakirjana. Ainakin poliisilla olisi ollut myöhemmin paljon enemmän seliteltävää asiakkailleen siitä, minkä värinen kortti kuuluu kenellekin.

26.5.11

Batiikkikursseja tarjolla!

ma - ti 27 - 28.6. klo 10 - 17 Batikin aakkoset
  • tutustuminen vahabatikin maailmaan, oman batikkikankaan suunnittelu, vahaus ja värjäys, illalla mahdollisuus omatoimiseen työskentelyyn
  • ohjaana batik-taiteilija Sirpa Hasa
  • hinta 125 euroa, sisältää opetuksen, lounaat ja päiväkahvit

ke - pe 29.6.- 1.7. klo 10 - 17 Batikin jatkokurssi
  • kokeilullinen kurssi batikin perusteet hallitseville, uusien mahdollisuuksien etsimistä, leikkiä väreillä ja kuvioilla, iltaisin mahdollisuus omatoimiseen työskentelyyn
  • ohjaajana batik-taiteilija Sirpa Hasa
  • hinta 180 euroa, sisältää opetuksen, lounaat ja päiväkahvit

Ennakkoilmoittautumiset ja lisätietoja: sähköpostilla, tekstiviestillä tai soittamalla
sirpa.hasa@hasadesign.fi, Sirpa Hasa, puh. 050 340 0666

12.5.11

Botanic transformation - colour of plants and matter in motion



Muutama viikko sitten tutustuin ISENDissä Ranskassa ruotsalaiseen taiteilijaan, Jeanette Schäringiin, joka kertoi työstään ja tällä hetkellä meneillään olevasta näyttelystään Göteborgin kasvitieteellisen puutarhan Galleria Floras Rikessä. Jeanette on tekstiilitaiteilija, jonka työskentelee luonnon orgaanisten elementtien ja myös kasvivärjäyksen parissa. Installaatiomaisessa näyttelyssä on tekstiilien lisäksi esillä kasvivärejä lasipurkeissa - ne saavat kehittyä omaa aikaansa ja muuttua näyttelyn aikana.

Jeanette pitää työssään hitaista prosesseista ja kasvivärien käyttö liittyy samaan ideologiaan: kasviväreillä ei voi värjätä nopeasti. Prosessi ottaa aikansa, eikä luontoa voi hoputtaa. Jeanettea kiinnostaa myös se, kuinka kasvivärit elävät, ne haalistuvat ja muuttuvat ajan saatossa ja juuri muutos tekee niistä mielenkiintoisen elementin. Hän on käyttänyt projekteissaan hidasta kontaktivärjäystä värjäämällä tekstiileitä kuukausia kylmässä väriliemessä tai asettamalla niiden päälle lehtiä ja muita kasvinosia ja odottanut viikkoja, kun tekstiili on imenyt kasveista väriaineita ja tanniineja itseensä. Lopputulos on aina ennalta-arvaamaton ja elävä.

Jeanette Schäring on valmistunut Göteborgin yliopiston Tekstiilitaiteen osastolta ja sen jälkeen elänyt ja työskennellyt myös ulkomailla. Hän on taiteen teon ohella elättänyt itsensä mm. opettamalla kasvivärjäystä, mm. Masseyn yliopistossa Wellingtonissa, Uudessa-Seelannissa. Hänellä on ollut useita näyttelyitä sekä Ruotsissa että ulkomailla. ISENDissä Jeannette kertoi myös tulevasta näyttelystään (myöhemmin tänä vuonna) Uppsalassa sekä yhteistyöstään Uppsalan yliopiston kanssa kasvien värien ja taideprojektin tiimoilta.

Botanic transformation - colour of plants and matter in motion
Galleri Floras Rike
9.4.-29.5.2011
Auki joka päivä 10-19

Taiteilija itse paikalla esittelemässä näyttelyä 15.5. ja 24.5. klo 14.

Göteborgin kasvitieteellinen puutarha www.gotbot.se
Jeannetten kotisivu www.jeanettescharing.net

10.5.11

Elämän käännekohtien tilat ja värit

Uusi Bryggman-instituutti on aloittamassa toimintaansa ja järjestää ensimmäisenä kansainvälisenä tapahtumanaan tutkijakonferenssin, jonka teemana ovat elämän käännekohtien tilat ja värit.
Rakennetun ympäristön väritys niin ulko- kuin sisätiloissa on intiimiä ja oman aikansa arvomaa-ilmaan ja kauneuskäsitteisiin sidottua. Teema antaa miltei rajattoman määrän monitieteellisiä lähtökohtia tutkimukseen. Etsimme myös kadonnutta väriä.

Pohjoismaiset tutkijat esittelevät tutkimussessioissa konferenssin teemaan liittyviä tutkimus-hankkeitaan. Konferenssiin on tällä hetkellä abstraktien haku:
Abstraktit lähetetään viimeistään maanantaina 23.5.2011 .pdf-muotoisina sähköpostitse osoit-teeseen info@bryggman.fi Tekstien pituuden tulee olla 250–300 sanaa, kielenä ruotsi tai englanti. Eri alojen tutkimus on tervetullutta, esim. arkkitehtuuri, sisustusarkkitehtuuri, taidehistoria, kulttuu-rintutkimus, kaupunkimaantiede, kulttuurimaantiede, historia, uskontotiede, psykologia, psykiatria, hoitotiede, terveystutkimus, väritutkimus, materiaalitutkimus, restaurointi. Hyväksymisestä ilmoitetaan viimeistään 30.6.2011.

Perjantain luennoitsijoita ovat fil.tri Emilie Karlsmo Uppsalan yliopistosta, dosentti Karin Fridell Anter Tukholman Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastosta sekä lehtori Harald Arnkil Aalto-yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta. Lauantain luennoitsijoita ovat fil.lis. Helena Soiri-Snellman Turusta, professori Aino Niskanen Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitokselta, arkkitehti Johan Celsing Tukholmasta sekä professori emerita Riitta Nikula Helsingin yliopistosta. Sunnuntaina on tarjolla opintoretki.

Konferenssikielet ovat ruotsi ja englanti, tulkkauspalvelua ei ole.
Konferenssiin voi ilmoittautua ja sen ohjelmaan voi tutustua Bryggman-instituutin sivuilla.

Elämän käännekohtien tilat ja värit
Tutkimuskonferenssi
25–27.11.2011, Arken (Åbo Akademi)
Tehtaankatu 2, Turku

8.5.11

Värimatka Kiinaan


[Kuvassa yksityiskohta kuvasta: Beijing, yksityiskohta lapsiperheen kodista. Tiibetiläinen tekstiili ja punainen paperivalaisin muodostavat kauniin yhdistelmän. Kuva: Janne Kommonen 2009.]

Kulttuurien museossa Helsingin Tennispalatsissa aukeaa tulevalla viikolla Janne Kommosen, Kirsi Kommosen ja Chen Shuxunin 90 valokuvasta koostuva näyttely Värimatka Kiinaan, joka esittelee kiinalaista värikulttuuria – värien käyttöä, värisymboliikkaa ja väreille annettavia merkityksiä.
Kiinassa väreillä on voimakas symboliarvo, ja yhden värin merkitys voi olla eri yhteyksissä erilainen, jopa vastakkainen. Kiinan kielessä sana väri liittyy onnellisuuteen, sillä sana yán (颜) tarkoittaa sekä väriä että kasvoja muodostaen merkityksen onnesta loistavat kasvot. Koska väreillä on suuri merkitys, Kiinassa toimivien ulkomaisten yritysten on oltava tarkkoja tuotteiden ja viestinnän värivalinnoissa, jotta värit viestisivät toivottuja asioita.

Näyttely Värimatka Kiinaan on esillä 11.5.–27.11.2011 ja sinne on vapaa pääsy.

KULTTUURIEN MUSEO (Tennispalatsi 2. krs, Eteläinen Rautatiekatu 8, Helsinki)
Avoinna ti 11–20, ke-su 11–18.

Näyttelytiedote Museoviraston sivulla: www.nba.fi/fi/varimatka_kiinaan

3.5.11

ISEND 2011

Viime viikon vietin Ranskassa ISEND 2011 -symposiumissa (International Symposium & Exhibition on Natural Dyes) ja se olikin sellainen reissu, että tarinoita ja raportoitavaa riittäisi useammaksi kuukaudeksi. Informaatio-overload oli vain sitä luokkaa, että vastaanottaminen alkoi vaikeutua jo ensimmäisen päivän jälkeen. Seminaaripäivät eivät olleet mitenkään keveitä rakenteeltaan: luento-ohjelma alkoi yhdeksältä ja päättyi neljältä, jonka jälkeen oli vielä kolme tuntia työpajoja, keskusteluja, elokuvia jne. Koska majoituksemme oli noin tunnin kävelymatkan päässä, käytännössä koko viikko kerättiin tasaisesti univelkaa. Mutta kyllä kannatti.

Itselleni viikon kohokohta oli ehdottomasti keskiviikon ekskursiopäivä. Onnistuimme mahtumaan purppurakotiloreissulle, johon kuului myös pieni värikasviretki paikallisella luontopolulla sekä osterifarmilla vieraileminen. Huippukohtana tietenkin omien purppuranäytteiden valmistaminen merenrannalla kotiloista.

Symposiumluennoissa oli paljon mielenkiintoista ja paljon uutta, myös itselleni ihan uusia (perinne)värikasveja, jotka toisella puolella maailmaa ovat yleisiä, mutta joista en täällä puolen maailmaa ole ikinä kuullutkaan. Koko tapahtuman rikkaus olikin osallistujien monipuolisuus: paitsi että osallistujia oli noin kuudestakymmenestä maasta, joukkoon mahtui kaikensorttisia ihmisiä kaltaisistani harrastelijoista ammattitutkijoihin (historioitsijat, arkeologit, biologit, kemistit jne.) sekä käsityöläisiin ja erilaisten ekohankkeiden toteuttajiin.

Postaan myöhemmin kuvia tapahtumasta ja kirjoitan erikseen muutamista esiin nousseista aiheista, mutta sitä odotellessa: ISEND 2011 -sivulla on nyt esillä muutamia videoita, joista voi nähdä etenkin työpajojen antia:
http://www.isend2011.com/videos,269,en.html

1.5.11

YLEn uutisten ensimmäinen värilähetys



En malttanut odottaa yhtä vuotta tasan kolmenkymmenen viiden vuoden tasalukuun, mutta päivä on sentään sama: vappupäivänä tasan kolmekymmentä neljä vuotta sitten YLE lähetti uutisensa ensimmäisen kerran värillisenä - uutiset voi käydä katsomassa Ylen Elävän Arkiston sivulta. Elävän arkiston esittelysivun sanoin:
Makeaa ei myöskään heti annettu mahan täydeltä: alkuaikoina uutiset lähetettiin värillisinä vain viikonloppuisin.

Värilähetysklassikko alkaa pehmeällä laskulla - harvoja väritelevision omistavia ei ole varmaankaan haluttu säikyttää hengiltä. Vappulähetys ei suinkaan ala punaisilla ilmapalloilla ja serpentiinien väriloistolla, vaan harmaahkolla loskamaisemalla Helsingin keskustasta ja kuvaavalla selostuksella: Kaupunki heräsi vappupäivän aamuna kylmänkankeana. Ja aamun ankeutta lisäsi se, että vappuneito Manta oli aamuyön tunteina menettänyt ylioppilaslakkinsa kutreiltaan. Mutta kyllä se sitten puolenminuutin kohdalta alkaa väriksi muuttua :)

Ylen Elävä Arkisto: http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=28&t=390&a=9584